Het mooie van internet is dat je tegenwoordig overal informatie kan vinden; zo ook over onderwerpen rondom een gezonde leefstijl. Daar schuilt echter ook direct het gevaar, want welke informatie is nu betrouwbaar en welke adviezen kan je beter heel snel weer vergeten? De informatie op sociale media kan onzin zijn, maar is soms ook correct. Het kan heel moeilijk zijn om in te schatten welke informatie betrouwbaar is en welke niet.
In een eerder artikel op Medicus Online valt te lezen wat wij verstaan onder betrouwbare informatie. Voor iemand die op zoek is naar een antwoord is het uiteraard niet haalbaar om alle wetenschappelijke artikelen door te spitten om tot een juiste conclusie te komen. Als Medicus Online proberen wij die informatie te filteren en daarmee betrouwbare en genuanceerde informatie aan te bieden aan een breed publiek. Wij hebben echter ook niet alle kennis op onze website staan en het blijft belangrijk om altijd meerdere bronnen te raadplegen en kritisch te blijven op deze bronnen. Ook op de informatie die wij aanbieden; ook wij kunnen informatie gemist hebben bij het schrijven van een artikel.
In dit artikel willen we tien basisprincipes introduceren die jou kunnen helpen om kritisch te kijken naar (populair) wetenschappelijke informatie. Uiteraard zijn er veel meer dan deze tien regels te noemen, maar om het overzichtelijk te houden, beperken we ons tot principes waarvan wij denken dat ze het meest relevant zijn. Dit kan een leidraad vormen voor een kritische opstelling jegens informatie om op die manier te voorkomen dat je fouten maakt op basis van desinformatie. Kortom, wij geven hier de belangrijkste lessen om de zin van de onzin te scheiden.
Lees hier het uitgebreide artikel op Medicus Online