Onderzoek toont aan dat artsen onnodige kosten van zorg kunnen laten afnemen als ze dat al in de opleiding tot specialist leren. Het Bewustzijnsproject verzamelt projecten, tools en trainingen waarmee studenten en A(N)IOS doelmatig leren denken en werken. Door bewust na te denken over het inzetten van diagnostiek en behandelingen kan iedereen bijdragen aan de doelmatigheid in de zorg.
Elke dag vragen we in grote getale onderzoeken aan, voeren we behandelingen uit en schrijven we medicijnen voor. Maar wat kost een CT abdomen, een CRP bepaling of paracetamol iv eigenlijk? Om de juiste afwegingen te kunnen maken, is het nodig dat medisch specialisten zich bewust zijn van de kosten in de zorg. Daarom ontwikkelde Rune van de Wetering, AIOS oncologie bij het Erasmus MC, in 2018 al het overzicht "Kosten in kaart".
Op het nieuwe zakkaartje "Bewustzijnsproject" vind je zes zaken waar alle medici bewust over na moeten denken, een overzicht van enkele kosten in de gezondheidszorg en handvatten voor een doelmatige overdracht. Het zakkaartje is hier te downloaden.